W dniu 13 listopada, uczniowie klas I- III obchodzili Dzień Zdrowego Śniadania. Celem tego przedsięwzięcia było promowanie zdrowego stylu życia, zachęcenie do wybierania produktów bogatych w witaminy i składniki odżywcze, a przede wszystkim uświadomienie dzieciom, jak ważne jest dla ich rozwoju codzienne, pełnowartościowe śniadanie. Nauczyciele przedstawili prezentację ,,Zdrowe odżywianie od najmłodszych lat’’ na podstawie, której uczniowie dowiedzieli się, jak należy się odżywiać, żeby być silnym i zdrowym. Dzieci samodzielnie przygotowywały kolorowe kanapki, szaszłyki oraz sałatki owocowe. Chętnie angażowały się w przygotowanie posiłków i dzieliły się swoimi pomysłami. Z radością prezentowały wykonane zdrowe śniadania. Poprzez zabawę, wspólne działanie pokazały, że potrafią kreatywnie komponować posiłki i rozumieją, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Postanowiły, że codziennie będą spożywać owoce oraz warzywa, a także unikać jedzenia niezdrowych produktów żywnościowych.
Stanisława Mrozek






